Садівництво

Способи збереження врожаю кабачків

Більшість господинь вже давно перейшли від консервації до заморожування овочів в морозильній камері. Це не тільки економить вільний час, але і дозволяє повністю зберегти в продуктах поживні речовини та вітаміни. У цій статті я розповім про всіх способах зберігання кабачків взимку.

Правильний збір і зберігання кабачків

Щоб кабачки довго лежали, я рекомендую прибирати їх з грядки до настання нічних морозів. Якщо ви плануєте готувати консервацію з кабачків, підійдуть недоспевшие плоди довжиною від 15 і до 25 див. Але в свіжому вигляді такі овочі довго лежати не будуть. Їх треба або переробити на консервацію, або заморозити. Для зберігання в підвалі або на балконі вибираються тільки повністю дозрілі плоди з твердою шкірою. При постукуванні по ним має бути чути глухий дзвін. Я завжди зрізаю виспілі плоди гострим ножем. Зріз обов’язково повинен бути рівним і акуратним, інакше плоди почнуть гнити і псуватися.

Де краще зберігати кабачки

Не важливо, яким способом планується зберігати кабачки, вони повинні бути чистими і сухими. Але їх ні в якому разі не можна мити. Щоб овочі як можна довше лежали, необхідно:

  • розміщувати їх в прохолодному і провітрюваному місці;
  • викладати плоди окремо один від одного;
  • зберігати овочі в ящиках, застелених тирсою.

Як зберегти кабачки в квартирі

Міським жителям, які не мають льоху або підвалу, я раджу зберігати зібрані з дачі овочі в коморі або біля дверей, що ведуть на балкон. А ось тримати овочі біля опалювальних приладів категорично забороняється, так як вони почнуть швидко псуватися. При зберіганні кабачків в квартирі я рекомендую кожен плід упакувати в папір і покласти в картонний ящик. Якщо врожай занадто великий, то упаковувати кожен кабачок в папір буде занадто довго і нудно. В такому випадку я просто роблю в ящиках картонні перегородки.

Зберігання кабачків в морозильній камері і в холодильнику

Якщо овочів з грядки не так багато, їх можна скласти в холодильник в спеціальне відділення для зберігання овочів. При цьому плоди очищаються від бруду, сушаться і укладаються в пакети. У пакетах я завжди проробляю кілька отворів для надходження повітря і для гарної вентиляції. А ще краще, якщо у вас є містка морозильна камера. У ній можна заморозити кабачки, порізані кружальцями, кубиками, соломкою. Потім з них можна буде приготувати різні овочеві страви.

Зберігання кабачків в погребі

Для зберігання кабачків у погребі бажано, щоб у приміщенні температура повітря була 4-10 градусів вище нуля. Вологість повинна складати близько 80 %. Якщо вона буде вище, овочі почнуть гнити. Тому приміщення необхідно постійно провітрювати. Зберігаються овочі в погребі на полицях або в ящиках, застелених соломою. Вони укладаються рядами, але щоб не стикалися один з одним.

Ідеальні сорти кабачків для тривалого зберігання взимку

Існують різні сорти кабачків. Одні підходять для вживання в свіжому вигляді, інші для консервування, але є і ті сорти, які відрізняються тривалої лежкістю. Найголовніше, щоб це були повністю доспілі плоди з товстою шкірою. Кращими сортами для зимового зберігання, на мою думку, є: Грибовський, Фестиваль, Аеронавт, Маркіза, Трістан. Ці пізні сорти кабачків можуть лежати в погребі до 5 місяців. Але з часом їх шкірка стане більш щільною, а м’якоть рихлою. На якому способі зберігання кабачків зупинити вибір, вирішувати вам. Я сподіваюся, що моя стаття була вам максимально корисною і допоможе зробити правильний вибір.